INGREDIENTS (14 racions):
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC3pOWSu-UpW9eZAhGyrlUCemGk5d7dMOnifzQ4wUyAmgOIfAvOxsvfxwS2DELTFVmXQKi-L6QdHlSI9wCCoTUPDzpm8H4-CzzUm4ZTme18C2JsuDKIHTKPvXOXa-mvRxR7Piy1sT-2g/s200/thermomix.jpg)
- 100g de sucre
- la pell de mitja llimona
- la pell de mitja taronja
- 120ml de llet
- 30g de llevat prensat fresc
- 4 ous
- 30ml d'aigua d'azahar
- 500g de farina de força
- 5g de sal
- 120g de mantega a temperatura ambient
- 2 cullerades de sucre
Per la nata muntada:
- 600ml de nata mínim 35%
- 4 cullerades de sucre
I com és el tortell de reis, la fava i el rei.
ELABORACIÓ:
Si compreu avellanes amb pela, s'escalden durant uns minuts en una olla petita, es posen en un drap i es freguen entre si i així la pela es treu més fàcilment.
Es posen les avellanes al vas i es trituren 10 segons/velocitat 4. Es reserven en un plat.
Sense rentar al vas, s'hi posa el sucre, la pell de la llimona i de la taronja i es polvoritza 30 segons/velocitat 10 i com que queda bastant de sucre a la paret, es baixa amb l'espàtula i es torna a programar 20 segons/velocitat 10. De nou, es torna a baixar els ingredients de la paret.
S'afegeix la llet i la llevat esmicolada i es remena 10 segons/velocitat 3. S'introdueix la meitat de les avellanes, 3 ous, l'aigua d'azahar, la farina i la sal. Es mescla 30 segons/velocitat 6 i s'amassa 3 minuts/velocitat espiga.
Tot seguit, es programa 2 minuts/velocitat espiga i es va tirant la mantega a trossos pel bocal. Es deixa reposar 2h aproximadament tot tapant el vas amb draps i si cal, acostant el vas a un radiador.
Quan la massa toqui el vas, es baixa la massa amb l'espàtula i es programa 1 minut/velocitat espiga. Es retira la massa del vas i es posa en una superfície enfarinada. S'amassa amb les mans i es fa una bola. Es separa aquesta en tres parts iguals. S'agafa cada part i es fa un cilindre d'uns 80cm per fer una trena. S'agafen les puntes d'un extrem i es van trenant els cilindres i s'uneix amb l'altre extrem fins que quedi en forma rodona. Es col·loca un paper d'anar al forn a la plata i la trena al cim. Es bat l'altre ou i es pinta la massa. S'engega el forn a 50º i quan estigui en aquesta temperatura s'introdueix la plata i es tanca la temperatura fins que dobli la seva massa. Després, es treu la plata, es torna a pintar amb la resta del ou que ha sobrat i s'afegeix la resta d'avellanes pel cim de la massa amb el sucre. Es precalenta el forn a 200º amb un got d'aigua per tal que el tortell no quedi sec. Quan estigui en aquesta temperatura, s'introdueix la plata i es cou el tortell durant 10 minuts. Després es baixa la temperatura a 180º i s'hi deixa el tortell uns 15 minuts més. Es retira el tortell del forn i es deixa refredar a temperatura ambient.
Al cap d'unes hores, es prepara la nata muntada. Es posa la papallona al vas amb la nata i el sucre i es programa a velocitat 3 sense temps fins que quedi amb la textura correcta, però sense passar-se perquè sinó quedarà mantega.
Es talla el tortell pel mig i s'hi unta la nata muntada amb una manguera pastalera. Recordeu a posar la fava i el rei pel mig i es col·loca la capa de dalt del tortell.
Que aprofiti i vigileu que no us toqui la fava!
![]() |
Tortell de reis 2017 |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada